Xiaomi MIX 4

Xiaomi MIX 4 se nabije za 15 minut. Má fotoaparát pod displejem a Snapdragon 888+

  • Xiaomi MIX 4 vytřelo zrak konkurenci. Nabije se za pouhou čtvrthodinu
  • Výrobce neošidil ani výkon, který zajistí procesor Qualcomm Snapdragon 888+
  • Přední kamera je schovaná pod speciálním typem displeje. Na pohled není vidět

Pro právě představený Xiaomi MIX 4 už neplatí, že je jako bájný jednorožec, tedy že hodně lidí věří, že existuje, ale ještě ho nikdy nikdo vlastní oči nespatřil. Trvalo to téměř tři roky, ale čínský výrobce dnes konečně oficiálně představil nástupce Mi MIX 3 a konkurence má problém. Obrovský problém…


Nepřehlédněte: Xiaomi: Zbavte se reklam a špehování v MIUI 12! (návod)


Rivalita mezi Samsungem a Xiaomi je v poslední době neskutečná. Xiaomi bere trh útokem a v Evropě už je prodejně nejlepším výrobcem chytrých telefonů. Globálně pak už je za Samsungem jen těsně. Nový MIX 4 ukazuje, že Xiaomi ke skvělým číslům nepřišlo nějakou náhodou a dnes tato firma dokáže bez problémů určovat trendy trhu, nikoli na ně jen reagovat.

Kde je foťák? Přece pod displejem!

Xiaomi MIX 4 má 6,67palcový AMOLED displej s rozlišením 2 400 × 1 080 pixelů, tedy Full HD+. Přítomna je technologie HDR 10+ a displej dokáže dokonce zobrazit obsah formátu Dolby Vision. Poměr stran zakřiveného panelu s rychlou obnovovací frekvencí 120 Hz pak je tradičních 20:9.

Ale na displeji je vůbec nejlepší to, že ho nenarušuje žádný průstřel nebo výřez. Asi se ptáte, kde se nachází selfie kamerka… Xiaomi ji šalamounsky ukrylo přímo pod dotykový panel. Firmě se pod něj podařilo implementovat 20Mpx snímač, který spojuje čtyři sousední body do jednoho a nabízí pixely velikosti 1,6 µm – výsledkem jsou fotografie v rozlišení 5 Mpx.

Xiaomi MIX 4
Xiaomi MIX 4 | foto: Xiaomi

Novátorské řešení si vyžádalo nasazení speciálního typu flexibilního displeje, aby se maximalizovala „průhlednost“ oblasti nad fotoaparátem a zvýšila citlivost samotného snímače přední kamery na dopadající světlo. Oblast nad foťákem má hustotu 400 ppi, takže i ten nejmenší text by měl zůstat navíc perfektně čitelný. Celý displej je chráněn sklem Gorilla Glass Victus.


Nepřehlédněte: Tři nejčastější problémy, které řeší uživatelé telefonů Xiaomi s MIUI 12


Xiaomi MIX 4 dostane nový Snapdragon 888+

Telefon samozřejmě pohání nejmodernější procesor od Qualcommu, Snapdragon 888+ doplněný 8 nebo dokonce 12 GB operační paměti. Vnitřní úložiště pak je k dispozici buď s 256 nebo 512 GB prostoru. Aby telefon zvládl i ty nejáročnější úkony, Xiaomi jej vybavilo velkým 4 500mAh akumulátorem.

Ten navíc podporuje i zběsile rychlé 120W nabíjení. Telefon by se měl být schopen nabít z nuly na plnou kapacitu za 15 minut v režimu Boost (21 minut ve výchozím nastavení). Přítomno je i 50W bezdrátové nabíjení, kdy dobít telefon zabere jen 28 minut. Další klíčovou funkcí MIX 4 je přidání užitečné technologie v podobě UWB (Ultra Wideband). Stačí telefon při sdílení namířit na zařízení, které touto technologií disponuje také, a můžete s ním obsah bezdrátově sdílet.

Xiaomi MIX 4
Chytrý telefon Xiaomi MIX 4 | foto: Xiaomi

Hlavní foťák od Samsungu a širokáč bez zkreslení

Xiaomi MIX 4 má zároveň i unikátní fotoaparát. Hlavní funkci má 108Mpx senzor (ISOCELL HMX s OIS), doplňuje jej opticky stabilizovaný 8Mpx periskop s 5× optickým zoomem a ekvivalentní ohniskovou vzdáleností 120 mm a 13Mpx širokoúhlý senzor s čočkou s volným tvarem a minimálním zkreslením. Smartphone má keramická záda a bude dodáván v bílé, černé a šedé barvě. Stereo reproduktory jsou vyladěny společností Harman Kardon.

Cena a dostupnost

Xiaomi MIX 4 začíná na 4 999 jüanech (16 700 korun) a u modelu 12/512 GB se cena vyšponuje až na doporučených 6 299 jüanů (21 050 korun). Prodej v Číně je naplánován na 16. srpna, mezinárodní dostupnost telefonu bude upřesněna později.

Total
0
Shares