Mise na Mars

Bude mise na Mars největší dobrodružství, nebo nejhorší noční můra?

  • Mise na Mars je v plánu desítky let
  • Součástí projektu má být i člověk
  • Očekávání jsou obrovská. Rizika?

S myšlenkou o osídlení Marsu si pohrávají nejen vědci, odborníci, teoretičtí fyzikové, ale i další elity už několik dekád. Zaprvé proto, protože jde o možný průlom v tzv. meziplanetárním dopravním systému. Zadruhé je jedním z hlavních důvodů i to, že nám tady na Zemi už nějaký ten pátek „prší za krk“. A zatřetí? Prestiž, věčná sláva, peníze, moc, cokoliv si jen představíte.

Neexistují malé cíle

Jestliže největší optimisté předpovídali, že k něčemu takovém dojde za dvacet, třicet let, Elon Musk v tom má jasno. O šéfovi globálních značek, jakými jsou Tesla nebo SpaceX, se ví, že si nikdy neklade malé cíle. To je ostatně dáno jeho naturelem i povahou. Průšvih je však v tom, že dost často bývá v předstihu pouze na papíře, nic ve zlém.

Na druhou stranu, i s v minulosti avizovanými problémy (motorizace nosných raket) není uskutečnění mise na Mars v roce 2024 nereálné. Osobně si však myslím, že proběhne později. K finálnímu a úspěšnému završení stojí totiž Muskovi v cestě několik zásadních překážek: a) technických, b) finančních, c) lidských.


Nepřehlédněte: Agresivní hráč střílečky PUBG zavraždil svou rodinu. „Myslel jsem, že znovu oživnou“


Mise na Mars
Zdroj: Daniele Golucci, Unsplash

Problémů je „milion“

Až donedávna platilo, že technologie se jeví jako ten nejméně palčivý problém. Musk totiž poměrně rychle hodil za hlavu jeden odpískaný projekt (Red Dragon, r. 2017) a maximálně se soustředí na finální kompletaci obří rakety Super Heavy Starship. Právě ta by měla první lidskou posádku donést na Mars.

Navíc mu hraje do karet i fakt, že SpaceX dosáhla významného progresu s víceúčelovými nosiči typu Falcon. V obecné rovině do sebe kousky skládačky docela zapadají, ale (opět) prakticky to tak zatím nevypadá. A i kdyby ano, je tady další zádrhel. Tím jsou samozřejmě finance. Panují značné obavy (oprávněně), že veškeré doposud zveřejněné kalkulace a odhadované náklady jsou vysoce podhodnocené.

Mars je velké sousto

Dobře, zkusme si na chvíli představit, že veškeré obstrukce peněžní a technické povahy jsou pasé. Ale co člověk? Ustojí to vůbec? Jestliže nedávné plány hovořily o vypuštění celkem čtyř lodí (dvě s lidmi, dvě podpůrné povahy), stále nejde o záruku, že to vyjde.


Nepřehlédněte: Amatérský fotograf vyfotil ze Země úžasný snímek vesmírné stanice ISS s astronauty na vycházce


Mise na Mars
Zdroj: SpaceX, Unsplash

Jen samotný let i s využitím Hohmannovy dráhy bude neuvěřitelně obtížný (mimoto, pozice Marsu se vůči Zemi mění, záleží na aktuálním postavení obou planet).

Jen si to představte: pohybujete se hlubokém vesmíru klidně i devět nebo více měsíců, jste odkázaní sami na sebe, bez pomoci, čelíte enormnímu psychickému vypětí nebo možným zdravotním komplikacím (kosmické záření, atrofování svalů). Ne, není to sranda.

Přistání nebude sranda

I když si díky nejrůznějším filmům spousta lidí myslí, že přistát na Mars je nejspíš brnkačka. Tak není! Když vezmeme v úvahu závratnou rychlost přiblížení (přibližně 33 tisíc km/h při nárazu na svrchní vrstvu atmosféry), hodně řídký vzduch nebo oproti Zemi třetinovou gravitaci, jde v rámci sluneční soustavy přímo o husarský kousek.

Navíc počasí na planetě není rozhodně koupací. I když je většina dní jasná a slunečná, je tam zima jako na Sibiři. Vlastně víc než to. Představte si zimu takovou Antarktidu a budete si připadat jako doma. Wikipedia říká, cituji:

„Průměrná teplota u povrchu planety je okolo −56 °C. Pro Mars jsou charakteristické velké rozdíly mezi dnem a nocí. Na rovníku se teploty běžně pohybují od −90 do −10 °C a nad nulu se dostanou jen výjimečně. Naproti tomu teplota povrchové vrstvy půdy může někdy dosáhnout až +30 °C.“

Mise na Mars
Zdroj: Max Letek, Unsplash

Hlavně z toho nezmagořit

Fajn, navrhuji se držet optimistického scénáře s tím, že se lidem skutečně podaří na Marsu úspěšně přistát, přečkat nápor občasných gigantických tornád a v klidu a pohodičce rozbít tábor (autonomní budovy nebo něco na ten způsob?), co bude pak?

Jen odbočím, někde jsem dokonce četl, že vědci upozorňují na to, že když se prach z planety smíchá se speciálním proteinem, který se nachází v krevní plazmě, vznikne pevná směs, který snese srovnání s betonem. To jen tak na okraj, kdyby selhala technika (úsměv).

Dobrodružství? Jak se to vezme

Ale k té otázce. Pak bude nezbytné vybudovat vysoce funkční „ekosystém, aby se lidé jednoduše nezbláznili, tj. i když realizace půjde jako po másle, jsou zde stále přítomny sociálně-psychologické aspekty (vesmír vs. odloučení od Země, jiná denní rutina atd.)

Takže, abych to nějak smysluplně uzavřel: celá tato vesmírná taškařice je jako rovnice o milionu neznámých. Není vůbec jisté, jestli lidé cestu přežijí, a i kdyby, tak jestli ustojí veškeré tlaky na nové planetě. I přes velké nadšení stovek a tisíců uchazečů, můžou být potenciální následky mise na Mars nepředstavitelné.

Zdroj náhledové fotografie: Planet Volumes, Unsplash (ilustrační)

Total
0
Shares