Muskova SpaceX vypustila na orbitu dalších 48 satelitů pro síť Starlink. Internet funguje i na Ukrajině

  • SpaceX vynesla na oběžnou dráhu dalších 48 internetových satelitů
  • Vše šlo jako po másle, nosič v pořádku přistál na moři

Americká společnost SpaceX podnikatele a miliardáře Elona Muska rozšířila svou síť satelitů na oběžné dráze Země o dalších 48 kusů. Zařízení vynesla z floridského mysu Canaveral raketa Falcon 9. Celkově je na orbitě více než 2 000 satelitů.


Nepřehlédněte: Hackeři z Anonymous se nabourali do veřejných webkamer v Rusku. Sláva Ukrajině, vysílají živě


Rychlý internet pro celý svět

Cílem projektu Starlink je pokrýt celý svět vysokorychlostním satelitním internetem. Musk chce postupně na oběžnou dráhu dopravit neuvěřitelných 42 tisíc satelitů. Americký podnikatel počítá s tím, že v budoucnu by přes jeho síť mohlo jít až deset procent internetové komunikace. U úspěšném doručení nových satelitů na místo informovala jak společnost SpaceX, tak samotný Musk na sociální síti Twitter.

Nosná raketa Falcon 9 odstartovala, jako už mnohokrát předtím, ze vzletové rampy SLC-40 na kosmodromu Cape Canaveral Space Force Station. Po dokončení úkolu první stupeň rakety nepoškozený přistál na autonomní plovoucí plošině v Atlantickém oceánu, kterou společnost SpaceX nazývá jako Autonomous Spaceport Droneship.

 

O satelitním internetu Starlink se v poslední době hovoří často v souvislosti s válkou na Ukrajině. Elon Musk ihned po invazi ruské armády věnoval napadené zemi zásilku terminálů. Ukrajina ve válce trpí výpadky internetu a satelitní spojení má pomoci institucím odříznutým od internetu.

Americký miliardář nicméně Ukrajince upozornil, aby si při používání služby dávali velký pozor: „Starlink je v některých částech Ukrajiny jediným neruským komunikačním systémem, který stále ještě funguje, takže šance, že se stane cílem, je vysoká.“ Šéf společnosti SpaceX doporučuje, aby byl systém využíván jen tehdy, když je to nezbytné, a aby v té době byla anténa (malá parabola) umístěna co nejdále od lidí.

Starlink už byl na Ukrajině vyzkoušen i běžným obyvatelstvem. O testu svého terminálu na Twitteru informoval Oleg Kutkov a přidal i video z měřící aplikace Speedtest.net.

Zdroj náhledové fotografie: ANIRUDH / Unsplash

Total
0
Shares