Redmi K40 Pro+

Redmi K40 Gaming Edition: první telefon Xiaomi bez Google služeb

  • Vztah mezi Xiaomi a americkou vládou se vyostřuje
  • Nyní čínský výrobce telefonů učinil nevídaný krok

Značka Redmi patřící pod křídla Xiaomi si může mnout ruce. Za pouhou jednu minutu prodala na 100 000 kusů svého nejnovějšího smartphonu K40 Gaming Edition. Jak se ale nyní ukázalo, telefon překvapivě nepodporuje Google služby, tedy GMS.


Psali jsme: Redmi Note 10 Pro v redakci: první dojmy


Xiaomi blokuje Google. Úmyslně

Ne, neděste se. Xiaomi nepotkal stejný osud jako Huawei, který přišel o přístup ke službám Googlu z důvodu (neprokázané) špionáže pro čínskou vládu. Probíhající ekonomická válka mezi Čínou a USA se však zásadně týká i Xiaomi.

Firma se těsně před nástupem Joe Bidena do úřadu dostala na černou listinu, kterou vytvořilo americké ministerstvo obrany. Důvod? Prý dodává technologie čínské armádě.

Xiaomi vše samozřejmě popřelo a protože je ve hře obrovský balík peněz, je s americkou administrativou ve sporu. Soudí se u tamního soudu ve Washingtonu, kde se mu překvapivě daří.

Redmi K40 Gaming Edition
Redmi K40 Gaming Edition | foto: Gizchina

Za vše může nadstavba MIUI 12.5

Podnik se ale nespoléhá jen na soudy, nyní se rozhodl ještě více zatlačit na pilu a v Číně zcela zablokoval možnost do svých telefonů dodatečně nainstalovat Google aplikace a služby. Stačilo, aby vydal nadstavbu MIUI 12.5.

Počet smartphonů Xiaomi, na které nelze GMS nainstalovat, je tak už poměrně široký. Seznam zařízení zahrnuje modely z řad Mi 10, Mi 11 a K40 a také modely Xiaomi Mi CC9, Xiaomi Mi 9 SE a Redmi K30 S.

Pokud vlastníte čínskou variantu telefonu Redmi, Xiaomi či Poco, MIUI 12.5 v žádném případě neinstalujte, nebo o Google služby nadobro přijdete.

Total
0
Shares