Cestovatel v čase, budoucnost

2000 let stará záhada z Pompejí: Na malbě byla objevena pizza. Zapomněl ji tam snad cestovatel časem?

  • Další údajný důkaz o cestování časem?
  • Na 2000 let staré fresce je údajně pizza

Archeologové při vykopávkách v Pompejích nedaleko úpatí Vesuvu v Itálii našli 2000 let starou fresku zobrazující řadu jídel, včetně něčeho, co vypadá jako kulatý kus těsta s přílohami. A to i přesto, že klíčové ingredience na pizzu, jako jsou rajčata a mozzarella, se v Itálii objeví až za několik set let.


Nepřehlédněte: NASA spadl kámen ze srdce: E.T. po dvou měsících znovu zavolal domů. Komunikaci na Marsu bránil kopec


Pizza na 2000 let staré malbě z Pompejí

Vědci objevili malbu, jejíž stáří se odhaduje na nejméně 2 000 let, která zřejmě zobrazuje pizzu několik století předtím, než bylo toto jídlo vůbec vynalezeno. Rajčata byla do Evropy dovezena z Ameriky v roce 1500, zatímco mozzarella byla poprvé vyrobena v nedaleké Neapoli někdy kolem roku 1700.

Zatímco mnozí fresku považují za důkaz o cestování v čase, odborníci se domnívají, že spíše ukazuje domácí chléb focaccia obložený ovocem, například fíky, a doplněný kořením nebo nějakým druhem pesta. Ředitel archeologického muzea v Neapoli Gabriel Zuchtriegel říká, že malba antické „pizzy“ ukazuje kontrast mezi „skromným jídlem“ a „luxusem stříbrných podnosů“.

„Jak bychom v této souvislosti mohli nemyslet na pizzu, která se také zrodila jako jídlo ‚pro chudé‘ v jižní Itálii, ale nyní dobyla svět a podává se i v hvězdičkových restauracích?“ dodává. Dnes pizza představuje třetinu rozpočtu na jídlo zahraničních návštěvníků a v Itálii vytváří celkové roční příjmy ve výši 15 miliard eur.

Umění neapolských pizzařů bylo v roce 2017 zapsáno na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO a bylo oceněno za čtyři fáze přípravy těsta a za to, že se peče výhradně v peci na dřevo při teplotě 485 stupňů Celsia.

Pizza Neapol
Zdroj: Parco Archeologico di Pompei

1500 let stará mumie

Podobný rozruch jako pizza na staré fresce vzbudila mumie turkické švadleny. V roce 2016 byly v mongolské jeskyni hluboko v pohoří Altaj nalezeny mumifikované ostatky ženy. Jeskyně se nacházela v nadmořské výšce kolem 2 800 metrů a ostatky tak zůstaly velmi dobře zachovalé.

Společně s mumií se na místě našla také železná konvice, hliněná váza a miska. Debatu na internetu však nevyvolalo tělo, oblečení ani další předměty – byly to velmi povědomé boty. Mnozí si rychle všimli, že vypadají jako klasické bílé tenisky Adidas s červenými nebo černými pruhy.

Zdroj náhledové fotografie: TheDigitalArtist / Pixabay, zdroj: Daily Star

Total
0
Shares