Hubbleův teleskop

Hubbleův teleskop pozoroval vesmír a objevil zářivého novorozence. Mládá protohvězda vědcům učarovala

  • Hubbleův teleskop stále nepřestává fascinovat
  • Nová fotka zachycuje úžasnou hvězdokupu

Nejnovější snímek z Hubbleova vesmírného dalekohledu představuje NGC 1858. Astronomové tento objekt nazývají otevřenou hvězdokupou, což znamená, že všechny hvězdy drží pohromadě vzájemnou gravitační přitažlivostí. Nejsou namačkány k sobě, takže jejich společný tvar na obloze je nepravidelný. Děje se zde však ještě něco víc.


Nepřehlédněte: Takto vypadají Harry Potter, Ron nebo Hermiona jako malé děti! Umělá inteligence nakreslila kouzelníky z Bradavic


Světoznámý Hubble se znovu předvedl

Hypnotizující modré chuchvalce, které se objevují uprostřed a vpravo dole na novém snímku z Hubbleova teleskopu, jsou plyn. Díky ultrafialovému záření, které kdysi pocházelo z hvězd, se plyn ionizoval a září ve viditelném světle. Většina hvězd v popředí hvězdokupy je stará asi 10 milionů let a od Země vzdálená zhruba 160 000 světelných let, píše server The Space.

NGC 1858 se nachází v trpasličí satelitní galaxii Mléčné dráhy zvané Velké Magellanovo mračno, která se běžným pozorovatelům obvykle jeví jako šmouha na jižní obloze. „Hvězdy v této mladé hvězdokupě se nacházejí v různých fázích svého vývoje, což z ní činí složitou kolekci,“ uvedli vědci NASA.

NGC 1858
Zdroj: Hubble

Pozorování odhalilo protohovězdu

Uprostřed všech těch mladých hvězd se navíc nachází i jeden novorozenec. Vědci při nejnovějším pozorování NGC 1858 objevili protohvězdu, tedy velmi mladou hvězdu, což naznačuje, že tvorba hvězd v této hvězdokupě může být stále aktivní nebo skončila teprve nedávno.

NASA provozuje Hubbleův vesmírný dalekohled společně s Evropskou vesmírnou agenturou (ESA). Podle představitelů ESA má studium hvězdokup za hranicemi Mléčné dráhy vysokou vědeckou hodnotu. „Všechny hvězdokupy jsou pro astronomy velmi zajímavé, protože všechny hvězdy v nich vznikly přibližně ve stejnou dobu a na stejném místě.“

Otevřené hvězdokupy jsou fyzikálně příbuzné skupiny hvězd, které drží pohromadě vzájemnou gravitací. Proto se rozprostírají v omezené oblasti vesmíru, typicky mnohem menší, než je jejich vzdálenost od nás, takže se všechny hvězdy z jedné hvězdokupy nacházejí zhruba ve stejné vzdálenosti. Vědci se domnívají, že pravděpodobně vznikají z rozsáhlých kosmických mračen plynu a prachu.

Zdroj náhledové fotografie: Andrew-Art / Pixabay, zdroj: The Space

Total
0
Shares