Teleskop Jamese Webba

Webbův teleskop zachytil Jupiter, jak jsme ho ještě nikdy neviděli! Podívejte se na gigantické bouře a úchvatné polární záře

  • NASA zveřejnila nové snímky z Webbova teleskopu
  • Ukazují polární záře na Jupiteru i jeho prstence

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil nové snímky z vesmírného teleskopu Jamese Webba (JWST). A stejně jako v předchozích případech nemají obdoby. Tentokrát se vědci zaměřili na Jupiter, plynného obra a největší planetu Sluneční soustavy. Na fotkách jsou patrné masivní bouře i oku lahodící polární záře.


Nepřehlédněte: Novodobý Titanic? Luxusní ponorka pro miliardáře s bazénem, kinem a heliportem vás vezme na dno oceánu


Webb se znovu předvedl

Záběry Jupitera pořídil dalekohled Jamese Webba (JWST), který od ledna letošního roku z pozice vzdálené 1,5 milionu kilometrů od Země pozoruje vesmír. Dvojice vysoce detailních snímků ukazují nehostinné podmínky na planetě.

Obě fotografie jsou složené, což znamená, že kombinují více snímků pořízených pomocí přístroje Near Infrared Camera do jediného obrázku s vysokým rozlišením. Pokud to nevíte, NIRCam je špičková kamera se třemi senzory, které jsou schopny snímat infračervené světlo.

Jupiter-Webb
Zdroj: NASA

Amalthea a Adrastea

Na širokoúhlém snímku můžete vidět Jupiterovy slabé prstence a také jeho dva měsíce: Amalthea je jasná tečka zcela vlevo, zatímco Adrastea je slabá tečka na okraji prstenců, která se nachází mezi Amaltheou a Jupiterem. Rozmazané skvrny pod Jupiterem jsou podle všeho vzdálené galaxie, píše server The Space.

Druhý snímek pak ukazuje neuvěřitelný detail plynného obra. Webbův teleskop pomocí tří filtrů zachytil jeho bouřlivou atmosféru i načervenalé polární záře nad oběma póly.

Jupiter-Webb
Zdroj: NASA

Vědci makají na plné obrátky

Když Webb „vyfotí snímek“, ve skutečnosti to není pořízení fotografie, jak si mnozí myslí, ale vědci na Zemi obdrží pouze nezpracovaná syrová data. Abychom se tedy mohli na dechberoucí fotky vesmíru podívat, musí nejprve veškeré informace zpracovat, což jim zabere spoustu času.

Zdroj náhledové fotografie: NASA, zdroj: The Space

Total
0
Shares