Velký Magellanův dalekohled

Najde mimozemšťany? Velký Magellanův dalekohled bude mít čtyřikrát vyšší rozlišení než teleskop Jamese Webba

  • V Chile staví nejvýkonnější vesmírný dalekohled všech dob
  • Vědci od něj neočekávají nic jiného než zázraky

V chilské poušti pokračují stavební práce na Velkém Magellanově dalekohledu. Po dokončení bude mít čtyřikrát vyšší rozlišení než slavný teleskop Jamese Webba, který vědce nadchl detaily, jaké jeho přístroje umí zachytit.


Nepřehlédněte: Neznámý hacker tvrdí, že získal přístup do centrální banky. Na dark webu ho prodává za miliony


Výkonnější než Webb a Hubble

Velký Magellanův dalekohled je připravovaný velký pozemní dalekohled. Bude umístěn v Chile na observatoři Las Campanas, a to zhruba v místě, kde už nyní fungují dva Magellanovy dalekohledy o průměru 6,5 metru.

Na nejvýkonnějším dalekohledu, jaký kdy lidstvo navrhlo, se pracuje od roku 2018, kdy v chilské poušti Atacama odstartovaly stavební práce. Až bude dalekohled hotový a pojede na plný výkon, měl by být čtyřikrát výkonnější než opěvovaný teleskop Jamese Webba (JWST) a pořizovat snímky s desetkrát vyšším rozlišením než slavný Hubble na oběžné dráze.

Všechny fanoušky astronomie musí potěšit nejnovější zpráva organizace Giant Magellan Telescope Organization (GMTO), která uvádí, že dalekohled právě obdržel finanční injekci ve výši 4,9 miliardy korun k urychlení výstavby – peníze budou použity na vybudování dvanáctipatrové konstrukce zařízení.

I když nebylo stanoveno žádné pevné datum dokončení dalekohledu, očekává se, že uveden do provozu bude během několika příštích let a nejnovější finanční infuze by měla vést k naplnění tohoto plánu.

Velký Magellan nahlédne do hlubin vesmíru a času

Velký Magellanův dalekohled je považován za budoucnost vesmírného průzkumu. Používat bude primární zrcadlo o průměru 24,5 m, které bude složeno z celkem sedmi monolitických kruhových zrcadel o průměru 8,4 m.

Vědci si od daleklohledu slibují, že zachytí nejpodrobnější snímky vesmíru, jaké kdy lidstvo vidělo. A jsou přesvědčeni, že kvalitou několikanásobně předčí snímky z teleskopu Jamese Webba (JWST), který nedávno oslnil svět svým neuvěřitelným rozlišením. Když vše dobře dopadne, Velký Magellanův dalekohled půjde za hranice možného a pozorování hlubin vesmíru pozvedne na zcela novou úroveň.

Zdroj náhledové fotografie: GMTO Corporation/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0), zdroj: PetaPixel

Total
0
Shares