WhatsApp

Podvod na WhatsApp: Falešný syn vylákal z důvěřivého seniora statisíce korun

  • Podvodníci čím dál častěji cílí na uživatele aplikace WhatsApp
  • Mnozí lidé bohužel nedokážou odhalit, s kým si píšou

Zdrcený dědeček se stal obětí chytrého podvodu na WhatsAppu, při kterém se kyberzločinci vydávali za jeho syna a připravili ho o obrovské peníze. Na případ upozornil server DailyStar.


Nepřehlédněte: WhatsApp: Všichni uživatelé by měli zvážit zapnutí geniální funkce mizející zprávy


WhatsApp sužují podvody

Obrovská popularita komunikační aplikace WhatsApp přitahuje podvodníky z celého světa jako vosy limonáda. Své o tom teď už bohužel ví i jeden senior z Austrálie, od kterého podvodníci vylákali 24 tisíc liber, v přepočtu 690 tisíc korun.

Hackeři využili důvěřivosti a dobroty 77letého Nigela Gammona, když se vydávali za jeho syna, který se dostal do finanční nouze. Muž, který WhatsApp používá, aby zůstal v kontaktu se synem, uvedl, že dostal zprávu, která vypadala naprosto legitimně.

Podvodný text zněl: „Ahoj tati. Přestal mi fungovat telefon, ale toto je moje dočasné číslo… Musím teď něco důležitého zaplatit. Můžeš mi poslat obrázek přední a zadní strany tvojí kreditní karty?“

WhatsApp
Zdroj: Mika Baumeister / Unsplash

Starý muž neváhal a udělal přesně to, co po něm hackeři chtěli. Brzy na to z jeho účtu začaly mizet peníze. „Jsem z celého incidentu velmi rozrušený a myslím, že můj syn se cítí hodně vinen. Zpráva mi přišla v jednu hodinu ráno a já jsem mu prostě nechtěl volat, což jsem měl udělat,“ řekl okradený muž.

Dávejte pozor, s kým si píšete

V reakci na množící se incidenty, kdy se podvodníci vydávají za lidi ve finanční tísni, manažerka ve společnosti WhatsApp Kathryn Harnett řekla: „Pokud obdržíte podezřelou zprávu (i když si myslíte, že víte, od koho je), telefonát nebo hlasová zpráva představuje nejrychlejší a nejjednodušší způsob, jak ověřit, kdo je na druhém konci konverzace.“

Takže doporučení na závěr: pakliže vám přijde zpráva, ve které vás někdo žádá o peníze nebo různé citlivé údaje, dotyčnému raději zavolejte, ať nedopadnete stejně, jako australský penzista.

Zdroj náhledové fotografie: Freestock / Unsplash

Total
0
Shares