Facebook podvod

Facebook tajně vytvořil vašeho digitálního dvojníka. Díky tomu přesně ví, na co myslíte, ještě než na to přijdete sami

  • Facebook potají stvořil vaše digitální dvojče
  • Dokáže tak s děsivou přesností předvídat, na co budete myslet

Někdy se může zdát, že nám Facebook čte myšlenky, ale ve skutečnosti o nás sociální služba shromažďuje tolik dat, že nás zná lépe než my sami sebe. V tomto článku se dozvíte, jak sledování zamezit.


Nepřehlédněte: Student šmíruje letadla mocných. Po Muskovi a Putinovi teď hlídá šéfa Facebooku


Čte Facebook myšlenky?

Už jste se někdy bavili s kamarádem o něčem, o čem jste přemýšleli, že si jednou koupíte, jen aby se na to o několik dní později před vámi objevila reklama? Nejste sami! Sociální služba Facebook o nás shromažďuje tolik dat, že nám její předpovědní algoritmy často poskytují děsivě přesná doporučení.

I když se někteří domnívají, že je to kvůli tomu, že nás naše chytré telefony tajně odposlouchávají, ve skutečnosti to má co do činění s obrovským množstvím informací, které společnost Meta (která Facebook vlastní) hromadí z celého webu.

V mnoha ohledech je to vlastně mnohem děsivější, než být odposloucháván, protože Facebook toho ví tolik, že je schopen předvídat po čem toužíme ještě předtím, než na to přijdeme sami.

Digitální dvojče

Když si vytvoříte účet na Facebooku nebo Instagramu a souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů společnosti, fakticky tím provozovatelům odevzdáváte svá data, píše DailyBeast. Facebook pak získá přístup ke cookies, které umožňují personalizaci reklamy: zjistí, jaké produkty často kupujete, jaké webové stránky navštěvujete a jaká videa sledujete.

Navíc také shromažďuje data z mobilních aplikací ve vašem smartphonu díky partnerství se spoustou dalších společností, které lační po informacích a které je s radostí sdílejí právě s Facebookem.

Všechny tyto informace Meta (Facebook) používá k vytvoření „osoby kupujícího“ – vašeho digitálního dvojníka, který existuje v kyberprostoru. Jak jste postupně sledováni přes více datových bodů, stává se tento dvojník stále přesnější kopií vás samotného, což Facebooku umožňuje nabízet vám přesná doporučení.

Facebook
Zdroj: Marten Newhall / Unsplash

To, co zjistíte, váš rozruší

Pokud chcete přesně zjistit, co o vás Facebook všechno ví, doporučujeme v Nastavení sociální sítě navštívit Centrum soukromí, kde zjistíte, jaká data o vás společnost shromažďuje a kde můžete upravit nastavení, abyste nebyli tak moc na očích.

Navštivte také sekci Přístup k informacím a volbu Aplikace a weby mimo Facebook. To, co zde objevíte, vás možná vyděsí. A pak existuje samozřejmě ještě jedna možnost, jak se sledování Facebookem vyhnout. Smažte si účet a aplikaci z telefonu odinstalujte.

Zdroj náhledové fotografie: geralt / Pixabay

Total
0
Shares