Dron

Neuvěřitelné záběry ukazují, jak se roj autonomních dronů sám naviguje hustým lesem s děsivou přesností

  • Co je horší než jeden dron? Přece roj dronů
  • Vědci demonstrovali letové schopnoti v hustém lese

Vědci ze skupiny robotických systémů, která působí na čeťiangské univerzitě, vyvinuli roj autonomních dronů, které komunikují mezi sebou a rozhodují se samy bez vnější asistence člověka. Prostě si jen tak poletují hustým lesem a ladně vyhýbají se překážkám. Je to úžasná podívaná. Mrkněte se!


Nepřehlédněte: Obluda na nebi: největší letadlo na světě úspěšně otestovalo nosič pro hypersonický dron Talon


Robotický roj miniaturních bezpilotních letadel

Experiment provedený vědci z čeťiangské univerzity v Číně evokuje scény ze sci-fi filmu. Ostatně sami výzkumníci zmiňují filmy jako Star Wars, Prometheus a Blade Runner 2049 v úvodu svého článku publikovaného v časopise Science Robotics. „Teď a tady děláme krok vpřed právě k takové budoucnosti. Naše práce byla inspirována ptáky, kteří snadno létají v hejnech velmi hustými lesy,“ napsal vedoucí týmu Xin Zhou.

Roj autonomních dronů by mohl být v praxi nasazený například při monitorování lesů či průmyslových objektů nebo během přírodních katastrof. Mohli by být například posláni do oblastí zasažených zemětřesením, aby prozkoumali škody a určili, kam poslat pomoc, nebo do budov, kam není bezpečné posílat lidi.

Dalším možným využitím je nechat roj hromadně zvedat a doručovat těžké předměty. Je tu ovšem i temnější stránka: roje by mohly být využívány armádou. Ostatně zájem už projevil Pentagon, který provádí vlastní testy.

„Roje dronů byly testovány už v minulosti, ale v otevřeném prostředí bez překážek,“ uvedla Enrica Soria ze švýcarského federálního technologického institut v Lausanne (EPFL), která se na projektu nepodílela, ale byla oslovena médii, aby ho okomentovala. „Je to poprvé, kdy roj dronů úspěšně létá venku v nestrukturovaném prostředí, ve volné přírodě,“ řekla a dodala, že experiment je působivý.

Nesrazí se a nenabourají

Drony velikosti dlaně jsou vybaveny špičkovou technikou, která jim pomáhá vyhýbat se překážkám. Vědci použili 3D hloubkové a výškové senzory a také malý výkonný počítač. Největší podíl na úspěchu projektu mají ale pokročilé algoritmy. Ty se starají o efektivitu letu, koordinaci dronů v rámci roje a zabraňují srážkám.

Zdroj náhledové fotografie: DOSE Media / Unsplash

Total
0
Shares