Podvod

Další oběti internetového bankovnictví! Dvojici na Zlínsku podvodníci okradli o stovky tisíc

  • Zlínští policisté řeší další nešťastný případ
  • Neznámí pachatelé připravili dvojici o téměř 350 000 Kč
  • Ke zneužití došlo v rámci internetového bankovnictví

Ty tam jsou časy, kdy byl internet pouze pro vyvolené. Zatímco na začátku milénia si jej užívala jen hrstka geeků a prvních online společností, které chtěly prorazit, dnes ho má takřka každý. Být online je super, člověk navíc objevuje každý den desítky novinek, krásně to odsýpá, takže je důvod k obavám?

Internetové podvody na denním pořádku

Bohužel ano. Poslední událost, o které informuje na svých stránkách Policie České republiky, opět potvrzuje, jak je důvěra v cokoliv a zejména kohokoliv neuvěřitelně nebezpečná.

Možná si vzpomenete, že jsme v této souvislosti dnes zveřejnili jeden z dalších návodů, jak nesednou vyčůránkům na lep. Pokud jde o internetové bankovnictví, tak jsme avizovali, že za žádnou cenu nikomu nedávejte své přístupy, nenechte se nalákat na připojení ke vzdálené ploše apod.


Nepřehlédněte: Podvodníci opět útočí na české mobily! Stačí jeden telefonát a máte po úsporách. Jak šmejdům nenaletět?


Češi pozor! Stačí jeden podvodný telefonát a máte po úsporách
Zdroj: Pickawood / Unsplash

Policie varuje: prevenci nepodceňujte!

To se totiž stalo osudným šestatřicetileté ženě a osmatřicetiletému muži na Zlínsku, citujeme:

„Žena z obce u Slušovic zveřejnila na internetovém portále zaměřeném na prodej a nákup různých předmětů dětskou postýlku na prodej. Ozval se jí zájemce, s nímž komunikovala přes WhatsApp. Domluvili se na zaslání postýlky prostřednictvím přepravní společnosti. Poté jí přišel podvodný odkaz od této společnosti, který ji přesměroval na stránky její banky.

Tady vyplnila přihlašovací údaje i svoje osobní údaje, jako jméno a datum narození. Nedařilo se jí na stránky své banky přihlásit, a když se jí to po komunikaci s údajným zaměstnancem přepravní společnosti povedlo, zjistila, že přišla o peníze. Z účtu jí odešlo celkem šest plateb na dva bankovní účty. Obrátila se proto nejprve na svou banku a poté na policii.“

„Muži ze Zlína přišla ve večerních hodinách sms zpráva s tím, že se má přes zaslaný odkaz přihlásit do svého internetového bankovnictví, jinak bude jeho účet zablokován. Muž se přes zaslaný odkaz přihlásil, vyplnil veškeré přihlašovací údaje a začaly mu chodit potvrzovací sms s autorizačními kódy, které muž potvrdil.

Asi po třiceti  minutách si uvědomil, že se stal obětí podvodu, protože na firemním účtu, k němuž měl jako jednatel přístup, zůstal téměř nulový zůstatek. Z účtu mu odešlo celkem 19 plateb na jeden bankovní účet.“

Může se to stát i vám…

Jak vidíte, k pomyslnému průšvihu stačí velmi málo: a) trocha nepozornosti, b) kvap, c) ztráta ostražitosti. Výsledkem pak může být i nevratná finanční újma, která může mít přímo devastující důsledky.

Zdroj náhledové fotografie: Jefferson Santos, Unsplash

Total
0
Shares