hacker

Na některé české weby zaútočili proruští hackeři, oznámil NÚKIB. Problémy hlásí i České dráhy

  • Česko čelí kyberútokům proruských hackerů
  • Nefunguje mobilní aplikace Českých drah nebo systémy letišť
  • K útokům se přihlásila skupina Killnet

Na mnoho českých internetových stránek dnes probíhaly DDoS útoky. Upozornil na to Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Hackeři cílili například na servery Českých drah nebo systémy některých tuzemských letišť. K útokům se přihlásila proruská hackerská skupina Killnet.


Nepřehlédněte: Google Mapy vylepšují rozlišení nad Ruskem. Odhalily nafukovací stíhačky i největší ponorky světa


NÚKIB varuje

Kyberzločinci webové stránky napadali útoky typu DDoS (Distributed Denial of Service), tedy zahlcením napadeného serveru z neznámých IP adres tak, že se weby jevily uživatelům zvenčí jako nedostupné. Hackerské útoky na řadu českých webů mají spojitost s válečným konfliktem na Ukrajině. K obezřetnosti média a české instituce NÚKIB vyzval už krátce po zahájení ruské invaze.

Na svém webu vydal koncem února prohlášení, ve kterém tuzemské organizace nabádá k ostražitosti proti nejčastěji používaným technikám útoků a k provedení aktualizace informačních systémů a jejich komponent tak, aby nedocházelo ke zneužití známých zranitelností.

Dnešní velký hackerský útok postihl např. portál veřejné správy portal.gov.cz, který spravuje ministerstvo vnitra, dále také web Českých drah, což způsobilo výpadky mobilní aplikace Můj vlak, mezinárodní letiště v Pardubicích, karlovarské letiště a několik dalších institucí.

Situaci vyhrotila válka na Ukrajině

Na Ukrajinu na konci února vojensky zaútočilo Rusko. Od té doby zuří válka nejen na bojišti, ale také v kyberprostoru. Na stranu napadené Ukrajiny se postavili hackeři z Anonymous a k hnutí přidružené skupiny. Hackery na své straně má však i Rusko, jmenujme třeba hnutí UNC1151, The Red Bandits, SandWorm nebo Killnet, které stojí za nejnovějšími útoky na Česko.

Zdroj náhledové fotografie: harshahars / Pixabay

Total
0
Shares