Facebook

Mluvčí Kremlu Peskov používá VPN, aby se dostal na stránky, které Rusové sami zablokovali

  • Cenzoři v Rusku blokují zahraniční zdroje
  • V zemi tak dramaticky narostlo stahování VPN aplikací
  • Teď vyšlo najevo, že je používá i Putinův mluvčí Peskov

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov otevřeně přiznal, že používá služby VPN, aby se dostal na stránky, které zablokoval ruský cenzor Roskomnadzor. Kreml se po začátku invaze na Ukrajinu snaží rozdrtit jakékoli kritické hlasy a VPN představuje celkem snadný způsob, jak se z kleští úřadu pro dozor nad informacemi vymanit.


Nepřehlédněte: Hackeři ve válce. Anonymous získali informace o ruských vojácích a zveřejnili je na internetu


Nekompromisní ruský cenzor

„Ano, jistě,“ odpověděl Peskov na dotaz běloruské televize Bělorus 24, zda používá VPN. „Proč ne? Není to zakázané,“ dodal. Moskva v posledních týdnech podniká kroky k regulaci a omezení vlivu sociálních médií a velkých zahraničních technologických společností.

Za zprávy, které ruskou agresi na Ukrajině nazývají jinak než „speciální vojenskou operací“, hrozí v Rusku až 15 let vězení. O tom, co je považováno za „lživé zprávy a dezinformace v Rusku“, rozhoduje právě Roskomnadzor.

Tento vrchní ruský cenzor již rozhodl o zablokování Instagramu, Twitteru a Facebooku. Všechny tyto zahraniční sociální sítě jsou mezi mladými Rusy nesmírně populární, a tudíž je pro režim nežádoucí, aby k nim lidé stále měli přístup.

Naštěstí v zemi nadále fungují různí VPN klienti, kteří poskytují internetové připojení přes virtuální privátní síť, která aplikace spustí jako obvykle. Stahovat VPN programy mohou Rusové z oficiálních zdrojů, jako jsou obchody Google Play pro Android a App Store pro telefony iPhone, nebo alternativních katalogů, jako je třeba APK Pure.

Co je VPN?

VPN neboli virtuální privátní síť směruje veškeré vaše online aktivity přes šifrované připojení, takže ostatní nedokážou zjistit, co na internetu děláte a hlavně – odkud se připojujete. Cenzor Roskomnadzor tudíž nedokáže odhalit, že se lidé připojují z území Ruské federace a sociální sítě a zahraniční webové stránky fungují úplně stejně jako před zákazem.

Zdroj náhledové fotografie: Solen Feyissa / Unsplash

Total
0
Shares