Očkování proti COVID-19

Aplikace Tečka: stáhněte si do svého mobilu Covid pas EU

  • Vyšla aplikace Tečka pro mobily s Androidem a iOS
  • Díky ní se snadno prokážete, že jste očkovaní/testování nebo po nemoci

V Česku začala fungovat nová aplikace Tečka, která slouží k prokazování zdravotního stavu vzhledem k nemoci COVID-19 (očkování, prodělaná nemoc, výsledky testů) po celé EU. Ke stažení je pro chytré telefony se systémy Android a iOS.


Psali jsme: Covid-19 negativně ovlivňuje trh chytrých telefonů v zemích Visegrádské čtyřky. V Česku je lídrem Xiaomi


Ke stažení pro iPhone a Android

„Pokud máte iPhone, můžete si hned teď stáhnout naši národní aplikaci, díky níž se můžete prokázat platným očkováním, testem nebo potvrzením o prodělané nemoci u nás i v EU,“ uvedli zástupci Chytrá karantény na Twitteru. O několik hodin později už oznámili, že je aplikace dostupná také pro přístroje s Androidem.

Aplikace vznikla pod záštitou Ministerstva zdravotnictví ČR a je napojená na portál občana skrze e-identitu, kde uživatelé získají snadný přístup ke všem svým certifikátům.

Jak aplikace Tečka funguje?

Po prvním spuštění aplikace vyzve k zadání vlastního šestimístného hesla, aby se k datům nedostala neoprávněná osoba. Poté se uživatel už může zaregistrovat buď přes portál e-identita, přes jednorázový SMS kód nebo své certifikáty může do aplikace naskenovat skrze QR kód (v elektronické či tištěné podobě).

Největší výhodou Tečky je, že v aplikaci můžete mít všechny členy rodiny pěkně pohromadě, což se bude hodit, pokud společně vycestujete během dovolené za hranice. Závěrem dodejme, že pokud jste prodělali očkování proti Covid-19, svůj certifikát najdete uložený na internetové adrese ocko.uzis.cz, kde si ho můžete také stáhnout. Na svůj účet se přihlásíte zadáním svého rodného čísla a čísla občanského průkazu.

Total
0
Shares