Google Gmail

Pomáháte Googlu trénovat AI a ani o tom nevíte. Teď k tomu používá i vaše osobní fotky

  • Vaše fotky jako palivo pro AI.
  • Google je využívá, aniž byste to tušili.

Přemýšleli jste někdy nad tím, odkud bere umělá inteligence od Googlu svou moudrost? Odpověď je jednoduchá: od vás. Každým kliknutím a napsaným slovem nevědomky fungujeme jako učitelé pro budoucí digitální asistenty.


Nepřehlédněte: Nová naděje pro lidstvo? Podle NASA je kolonizace Titanu reálná


Google krmí umělou inteligenci našimi životy

Všichni víme, nebo alespoň tušíme, že naše soukromá data se používají k trénování modelů umělé inteligence. Využívá je i americký Google, který podle zprávy serveru TechCrunch tiše zavedla změnu ve způsobu, jakým je shromažďuje.

Experti zjistili, že Google nyní k trénování svých modelů umělé inteligence využívá veškerá média, která nahrajete do jeho některých služeb, a to včetně „obrázků, souborů a zvukových a videozáznamů“. Jedná se o všechna nahraná data, bez ohledu na to, zda jsou osobní nebo citlivá.

Pokud nahrajete fotografii svého psa do služby Google Lens, Google ji může použít k trénování umělé inteligence. Totéž platí pro všechna hlasová vyhledávání, konverzace s asistentkou Gemini a dokonce i obsah v Překladači Google. Nové pravidlo se vztahuje na výsledky související s vyhledáváním, vaše osobní fotografie ve službě Fotky Google jsou v bezpečí. Alespoň prozatím.

Google Gemini
Google Gemini | foto: FONETECH.CZ

Samozřejmě, že nahrávání jakýchkoli osobních údajů, i když je to za účelem vyhledávání, s sebou nese rizika, ale rozhodnutí Googlu tyto informace využívat a automaticky k tomu všechny uživatele přihlásit, už překračuje veškeré meze.

Jak změnit nastavení soukromí?

Naštěstí existuje způsob, jak můžete svá data před umělou inteligencí lépe chránit. Prvním krokem je v nastavení vašeho Google účtu přejít na stránku Historie služeb vyhledávání. Tam odškrtněte políčko „Uložit média“. Teď přejděte na stránku „Personalizace vyhledávacích služeb“ a zkontrolujte, zda se pod položkou „historie vyhledávání“ něco ukládá. Pokud ne, vše je v pořádku. Pokud se zobrazuje „ukládá se“, měli byste se vrátit a vypnout funkci „Aktivita na webu a v aplikacích“.

Zdroj náhledové fotografie: Stephen Philips / Unsplash, zdroj: techcrunch

Total
0
Shares