- Bezpečnost v novém kabátě.
- Google vás do účtu pustí díky selfie videu.
Google zavádí nový způsob přihlášení pomocí „selfie videa“, který se může hodit, pokud ztratíte smartphone nebo přístupové klíče, píše server GSMArena.
Nepřehlédněte: WhatsApp přichystal velké novinky. Nabízí čtyři nové funkce
Google a nové video-selfie přihlášení
Samotný proces nastavení spočívá v tom, že se podíváte do fotoaparátu svého telefonu a provedete „několik krátkých, naváděných pohybů hlavou, aby byl váš obličej zachycen z různých úhlů“. Nová funkce je podporována jak na mobilních zařízeních, tak na počítačích s webkamerou.
Pokud se v budoucnu nedostanete do svého účtu Google, stačí natočit další selfie video. Google porovná vaše video s již uloženým a požádá vás o provedení jednoduchých pohybů, abyste prokázali, že jste to skutečně vy. Americký technologický gigant ve zprávě zdůrazňuje „víceúrovňové zabezpečení“, které brání použití falešných fotografií nebo videí (deepfakes) a dalším pokusům o zosobnění.

Koncové šifrování samozřejmostí
Video se selfie můžete kdykoli smazat a ve výchozím nastavení vašeho Google účtu se používá pouze k přihlášení, i když volitelná možnost umožňuje využití vašich dat ke zlepšení ověřovacích metod. Klip je samozřejmě koncově šifrován, což znamená, že je v bezpečných rukou, i když se právě nepoužívá.
Ověřování pomocí selfie videa se připojuje se k dalším metodám, jako jsou přístupové klíče a kontakty pro obnovení, přičemž Google uživatelům doporučuje, aby si nastavili více z nich. Pak budou mít větší jistotu, že o svůj účet nepřijdou.
Zdroj náhledové fotografie: Freepik / Freepik, zdroj: GSMArena