Škola, tabule

Profesor matematiky dokázal, že sčítání a odčítání zleva doprava je ve skutečnosti jednodušší a rychlejší

  • Sčítání a odčítání zleva doprava?
  • Podle jednoho učitele je to „snadné“
  • Vyzkoušejte to, možná vás to zaujme

Matematika je zvláštní. Na jedné straně je konzistentní, protože řešení základních matematických úloh je stejné ve všech zemích světa. Na druhou stranu existuje více postupů, jak k výsledku dospět, a zdá se, že lidé stále vymýšlejí nové a nové.


Nepřehlédněte: Českou oblohu o víkendu rozzáří úžasný vesmírný jev. Budou „padat hvězdy“


Učitel matematiky radí

Profesor matematiky Howie Hua, který učí matematiku na základní škole na Fresno State, představuje na sociálních sítích techniky, které usnadňují matematiku.

Ve dvou videích například ukazuje, jak snadné a rychlé je sčítat víceciferná čísla zleva doprava místo zprava doleva, a je to skutečně ohromující. Podívejte se na klip, ve kterém vysvětluje, proč je – podle jeho slov – sčítání zleva doprava „podceňované“.

V podstatě jde o to, že se čísla převádějí do rozšířené podoby a sčítají se, což usnadňuje vizualizaci. Sčítání takto dává smysl, ale odčítání bude asi trochu složitější, že? No, možná tomu tak úplně není. Profesorovy tipy a triky se mohou hodit každému, ale obzvlášť užitečné jsou pro děti, které musí ve škole neustále řešit matematické úlohy.

I když musí úlohy řešit pomocí oficiálních postupů, mohou jim tyto netradiční metody posloužit jako rychlý způsob, jak si zkontrolovat výsledek.

Zdroj náhledové fotografie: Dall-E (generováno AI), zdroj: upworthy

Total
0
Shares
2 komentářů
  1. Pro počítání zpaměti je to naopak obtížnější.

  2. Ve skutečnosti je to jednodušší jen u některých čísel, na všechny to rozhodně aplikovat nelze a naopak by to bylo o další krok, někdy i dva, zdlouhavější.

Comments are closed.