Země

Na Zemi byl zaznamenán nejkratší den v historii! Pro lidstvo to může mít nedozírné následky

  • Naše Země se točí rychleji než kdykoli dříve
  • Pomohlo by přidání negativní přestupné sekundy?

Na Zemi stalo něco velmi neobvyklého. Ale nebuďte zklamaní, že jste si ničeho nevšimli. Určitě jste nebyli jediní. Vědcům se podařilo zaznamenat nejkratší den v historii od počátku fungování atomových hodin. Možná si myslíte, že to vůbec nic neznamená, ale to se pletete.


Nepřehlédněte: NASA hlásí převratný objev! Galaxie Alcyoneus je mimo lidské chápaní času a prostoru


Země nečekaně zrychlila

Vědci si všimli, že rotace Země v poslední době zrychlila, a to dokonce nejrychleji v lidských dějinách. 29. června loňského roku trval den přesně o 1,59 milisekundy méně než standardních 86 400 sekund a stal se vůbec tím nejkratším dnem na modré planetě – přinejmenším od vynálezu atomových hodin. Pro připomenutí: Předchozí nejrychlejší den byl zaznamenán 19. července 2020.

Pokud bude rotace Země nadále zrychlovat, mohlo by to vést k zavedení záporné sekundy. Znamenalo by to, že naše hodiny přeskočí sekundu, což by mohlo způsobit problémy v řadě v odvětví informačních technologií, které jsou závislé na něčem, čemu se říká „pravý čas“.

Sekunda je zdánlivě zanedbatelný časový úsek, ale problém by se vyskytl prakticky u všeho, co je řízeno nějakým softwarem. Nefungoval by třeba bankovní systém stejně jako systémy zdravotní péče či GPS satelity na oběžné dráze Země.

Vědci hledají příčinu

Co ale za rychlejší otáčení planety Země může? Astronomové na tuto otázku stále nemají odpověď, ale mají několik teorií. Podle některých vše souvisí s takzvanou Chandlerovou periodou, tedy periodicitou pohybu průsečíku zemské osy s povrchem Země.

Jiní odborníci si zase myslí, že na rychlost otáčení Země má vliv globální oteplování – kvůli spalování fosilních paliv a následné rostoucí teplotě atmosféry tají ledovce. Další teorie zmiňují seismickou aktivitu, cirkulaci oceánů nebo změny ve vnitřním roztaveném jádru planety. Přesnou odpověď nikdo nezná.

Je vhodné podotknout, že rychlejší rotace nijak zásadně neovlivňuje život na naší planetě. Zatím jde o tak drobné změny, že na život na Zemi nemají patrný dopad. Přidání přestupné záporné sekundy, aby byl atomový čas v souladu se slunečním časem, by však mohlo představovat zásadní komplikaci.

Zdroj náhledové fotografie: Pixabay, zdroj: The Sun, Timeanddate

Total
0
Shares