Vrtulník Ingenuity

Vrtulníček Ingenuity nadále vesele poletuje po Marsu. Při poslední misi předvedl neuvěřitelný výkon

  • Dron Ingenuity, který létá na Marsu, se překonal
  • Při posledním letu urazil 704 metrů v rychlosti 5,5 m/s
  • Ve vzduchu poletoval 161,3 sekundy

Malý vrtulník Ingenuity americké vesmírné agentury NASA na Marsu dál úspěšně demonstruje možnost využití podobných strojů k průzkumu vesmírných těles „ze vzduchu“. Před několika dny provedl již 25. let na rudé planetě, během kterého se mu podařilo překonat hned dva rekordy. Na svém twitterovém účtu o tom informovala Laboratoř tryskového pohonu (JPL) při NASA.


Nepřehlédněte: Rusko chce letos přistát na Měsíci. Plánuje oprášit sovětský vesmírný program Luna


Ingenuity se na Marsu překonává

Helikoptéra o velikosti malého dronu s hmotností 1,8 kilogramu přistála na Marsu společně s roverem Perseverance, má ale samostatný program. Podstatou stroje, který první let absolvoval v dubnu loňského roku a zatím překonal všechna očekávání vědců, je vyzkoušet možnost využívat v budoucnu při zkoumání povrchu mimozemských těles podobné drony. Před několika dny Ingenuity vzlétl na svou v pořadí již 25. misi.

#Marsovskáhelikoptéra opět láme rekordy! Ingenuity dokončila svůj 25. a zatím nejambicióznější let. Překonala své dosavadní rekordy týkající se uražené vzdálenosti a rychlosti, uletěla 704 metrů v rychlosti 5,5 metru za sekundu a celkem byla ve vzduchu 161,3 sekundy,“ oznámila laboratoř na sociální síti.

Užitečná data pro NASA

Připomeňme, že dron Ingenuity měl původně provést jen pět plánovaných letů během několika měsíců. Vzhledem k jejich úspěšnému splnění se však vědecký tým JPL rozhodl pokračovat. Postupně se zvyšuje rychlost i vzdálenost, kterou urazí, a od pátého letu stroj přistává vždy na jiném místě.

Helikoptéra má šest tzv. servomotorů, tři pro každý ze dvou rotorů. Tyto malé motory upravují rozteč rotorů, což umožňuje vrtulníku řídit orientaci a polohu během letu. Na rozdíl od roveru Perseverance, který hledá možné známky minulého (i současného) života, však není vybavena žádnými vědeckými přístroji. Jediným úkolem dronu je kroužit nad povrchem rudé planety a testovat své možnosti za různých podmínek.

Zdroj náhledové fotografie: Pixabay

Total
0
Shares