Hackeři z Anonymous odřízli Rusko od vlastních špionážních satelitů

Ochutnali vlastní medicínu: Anonymous odstavili Putinovy ​​špionážní satelity pomocí ruských hackerských nástrojů

  • Anonymous nadále brání Ukrajinu a útočí na ruské cíle
  • K útoku na satelity Roskosmosu použili ruský ransomware

Hnutí vystupující pod názvem Anonymous vyhlásilo ruské vládě kybernetickou válku v den, kdy Rusko napadlo Ukrajinu. Od té doby hackeři zaznamenali několik úspěchů, včetně narušení programu ruských televizí nebo zveřejnění dat ruského cenzurního úřadu. Velkou Senzací se pak stalo ovládnutí špionážních satelitů vesmírné agentury Roskosmos.


Nepřehlédněte: Přehřívá se váš mobilní telefon? Známe důvod a líbit se vám nebude


„Hackerská skupina NB65 přidružená k hackerům z Anonymous odstavila řídící centrum ruské vesmírné agentury Roskosmos. Rusko už nemá kontrolu nad svými vlastními špionážními satelity,“ uvedli Anonymous na Twitteru.

Za útokem stála skupina Battalion 65 (NB65), která, jak nyní vyšlo najevo, k prolomení zabezpečení serverů Roskosmosu použila část kódu ransomwaru ruské zločinecké skupiny Wizard Spider.

O té se ví, že se podílela na zdrcujících kybernetických útocích. Obvykle používá trojského koně Trickbot a ransomware Ryuk a Conti k podpoře útoků na důležité zahraniční organizace, po kterých poté požaduje obrovské výkupné.

Sofistikovaný ransomware, za kterým stojí Rusové, tak paradoxně pomohl Anonymous v boji s ruskou vládou a k úspěšnému útoku na špionážní satelity Roskosmos. Na to, že „anonymní“ použili část kódu Conti, upozornili experti bezpečnostní agentury z Intezer Analyze.

Pokud si pamatujete, tak zpráva, že jsou Rusové slepí, okamžitě oblétla celý svět. Šéf vesmírné agentury Dmitrij Rogozin nicméně odstavení satelitů popřel s tím, že všechna řídící centra fungují normálně.

Anonymous jsou na straně Ukrajiny

Hackeři z Anonymous vedou s Ruskem kvůli jeho vpádu na Ukrajinu drsnou kybernetickou válku, napadají ruské servery a nabourávají vysílání ruských médií. V průběhu posledních týdnů hackli společnosti MashOil, Rostproekt, či německou pobočku producenta ropy Rosněfť. Nedávno rovněž poukázali na úspěšné nabourání se do systémů ruské centrální banky.

Maska Guy Fawkese straší Rusko

Anonymous jsou známí tím, že nemají oficiální strukturu ani vůdce. Organizují se organicky veřejnými i tajnými komunikačními prostředky. Kromě hackerských činů je proslavila maska Guy Fawkese, která představuje symbol odvahy člověka, který se postavil proti despotickému mocenskému sytému, omezujícímu základní lidská práva a svobody.

Zdroj náhledové fotografie: Stillness InMotion / Unsplash

Total
0
Shares
4 komentářů
    1. Proč ne? Zločinci jsou také lidé a nemají rádi válečné zločiny nebo třeba pedofily.

  1. Nejkrásnější by bylo kdyby ty jejich satelity spadly té kremelské chamradi rovnou na tu jejich zasranou Moskvu.

Comments are closed.