Na Česko útočí prozváněči. Na zmeškané hovory zpět nevolejte

  • Máte nevyžádaný hovor ze zahraničí? Možná se jedná o wangiri
  • Na zmeškané hovory zpět nevolejte, jinak vás to přijde draho

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) varuje, že opět zaznamenal zvýšený výskyt podvodných volání, takzvaného wangiri (nebo také „one ring and cut“). Jedná se o praktiku, při které je cílem útočníků přimět uživatele po velmi krátkém prozvonění jejich telefonního čísla k reakci na zmeškané volání.


Nepřehlédněte: POZOR: Češi čelí podvodu na Google Play a App Store. Mohou přijít o desetitisíce


Prozváněči znovu v akci

„Pokud uživatel na zmeškané číslo zavolá, bude mu následně účtována vysoká cena takového hovoru. V současné době se jedná nejčastěji o vyzvánění z čísel, která začínají předvolbou + 94 patřící Srí Lance. Podvodná volání tohoto druhu bývají zpravidla ze zahraničí,“ uvádí Český telekomunikační úřad.

Podvodné volání, takzvané Wangiri
Podvodné volání, takzvané Wangiri | foto: GSMArena

Nejúčinnější obranou proti tomuto druhu útoků je prevence. ČTÚ doporučuje všem uživatelům telefonních služeb, aby byli pozorní a pokud možno nijak nereagovali na volání z neznámých čísel se zahraniční předvolbou.

Zavolání zpět vás přijde draho

V opačném případě hrozí, že budou nuceni zvýšenou cenu tohoto volání uhradit, a to i v případě, že mají tarif s neomezeným voláním, přičemž s ohledem na skutečnost, že hovor uskuteční ze své vůle, nelze příliš spoléhat na úspěch v případném reklamačním řízení. Před podvodnými telefonáty varují dlouhodobě také bankovní domy. V případě bank se útočníci z uživatelů snaží vytáhnout přihlašovací údaje do internetového bankovnictví.

Total
0
Shares