Policie při zátahu místo pěstírny konopí objevila farmu na těžbu bitcoinů

Bitcoin spotřebuje dvakrát více elektřiny než celé Česko

  • Těžba (mining) nejdražší kryptoměny spotřebovává obrovské množství energie
  • Kdyby byl bitcoin stát, patřil by mezi třicet největších spotřebitelů elektrické energie na světě
  • Vyplývá to z analýzy Cambridgeské univerzity

Virtuálních měn existuje mnoho, jedna je ale přece jenom speciální. Je to mnohými vyzdvihovaný bitcoin, který své nejlepší časy zažívá až v roce 2021, dvanáct let po svém vzniku. Bitcoin chce každý, problém však představuje jeho astronomická cena. V současné době se mince obchoduje za 54 tisíc amerických dolarů, v přepočtu zhruba 1,16 milionu korun.

Bitcoin i další kryptoměny vznikají tzv. těžbou, tedy výpočtem složité matematické úlohy pomocí výkonných počítačů (používajících specializované akcelerátory), za jejíž úspěšné řešení těžař (miner) obdrží odměnu v podobě určitého množství mincí.


Psali jsme: Hackeři vydírají Čechy fingovanou sexuální nahrávkou, požadují výkupné v bitcoinech


Je navržený tak, aby byl náročný

Těžba kryptoměny si žádá značné množství elektrické energie. Za rok spotřebuje bitcoin více elektřiny než Argentina (121 TWh), Nizozemsko (108,8 TWh) a téměř dvakrát tolik energie, co Česká republika (62,34 TWh). Podle Cambridgeské univerzity spotřeba elektrické energie při miningu bitcoinu klesne teprve tehdy, až se výrazně sníží jeho cena.

To se nyní jeví ale jako velmi nepravděpodobné. Cena bitcoinu v posledních týdnech totiž raketově roste. Jedním z důvodů posilování virtuální měny bylo i oznámení automobilky Tesla, že do kryptoměny investovala 1,5 miliardy dolarů.

Zdroj náhledové fotografie: Dmitry Demidko /Unsplash

Total
0
Shares