Sony Xperia 5 II

RECENZE Sony Xperia 5 II: nejlepší Japonec pro vybrané zákazníky

Xperia 5 II ma prakticky vše, co od špičkového smartphonu očekáváte. V kompaktním těle najdeme výkonný Snapdragon 865, 120Hz displej nebo slušnou baterii. Zřejmě se jedná o nejlepší xperii roku 2020, bude to ale stačit na konkurenci, které je víc než dost?

Obsah balení

  • telefon Sony Xperia 5 II
  • technická brožurka a základní průvodce
  • USB-C kabel
  • 18W adaptér na nabíjení

Balení vás nijak nepřekvapí, takže počítejte s tím, že si telefon domů odnesete v hezké bílé krabičce podlouhlého tvaru. Najdete v ní samotnou Xperii 5 II, 18W nabíjecí adaptér a USB-C/USB-A kabel pro dobíjení a synchronizaci dat. O sluchátkách a špendlíku pro vyndání šuplíku pro SIM a paměťovku si můžete nechat jen zdát.

Tradiční japonská značka také u „pět dvojky“ zvolila netradiční přístup. Displej u ní tedy protáhla více, než je obvyklé, má poměr stran 21:9. Navíc se obejde bez výřezů a dalších výstřelků a Sony si tím rozhodně získává pozornost: smartphony v její současné produkci jsou opravdu originální a vystupují z řady. Asijský gigant si jde zkrátka svou vlastní cestou.

Sony Xperia 5 II: specifikace

Konstrukce kov a sklo, 158 × 68 × 8 mm, 163 gramů, zvýšená odolnost IP65 a IP68
Displej 6,1″, OLED, HDR, 120 Hz, 2520 × 1080 px, poměr stran 21:9, jemnost 449 ppi
Operační systém Android 10
Čipset 8jádrový, 2,84 GHz, Qualcomm Snapdragon 865
Paměť 8 GB RAM, úložiště 128/256 GB, microSD slot (až 1 TB)
Fotoaparát trojitý (12 Mpx hlavní + 12 Mpx širokoúhlý 124° + 12 Mpx teleobjektiv), 5osý OIS, Dual Pixel, 3× optický zoom, clona f/1.7 + f/2.4 + f/2.2, dual LED blesk; přední 8 Mpx, clona f/2.0
LTE 800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologie Bluetooth 5.1, Wi-Fi, GPS, NFC, USB-C, 3,5mm jack, čtečka otisků na boku, čtečka tváře, stereo reproduktory, aptX HD, dynamické vibrace
Baterie 4 000 mAh, rychlonabíjení USB Power Delivery 3.0 21 W
Cena a dostupnost 24 990 Kč, říjen 2020

Jak padne do ruky?

Tělo Xperie 5 II je hezky úzké a tenké, takže jej lze snadno rukou obejmout a telefon se v ruce drží sakra dobře. Ale pozor, protože je vyšší, může někdy z ruky trochu převážit. Dlouhé tělo také nemusí být někomu příjemné při nošení v kapse, byť telefon je na dnešní poměry až neuvěřitelně lehky a v kapse se určitě nepronese. Zadní strana, kde je umísten hlavní fotoaparát, je vyrobena z odolného skla Gorilla Glass 6.

Sony Xperia 5 II
Sony Xperia 5 II | foto: vlastní

Dojmy z používání?

Jen ty nejlepší. Xperia 5 II je asi tím nejodladěnějším telefonem letošního roku a trávit s ním čas je nefalšovaná lahůdka. Díky výkonnému procesoru a sakra rychlému displeji je zároveň také předurčena pro hraní her: nikde se nic neseká, výkonu je dostatek, prostě budete hodně spokojeni. Sony v optimalizaci svého uživatelského prostředí odvedlo neskutečnou práci.

Jak se mi bude líbit displej telefonu?

Maximálně. Sony vsadilo na rozlišení 2 520 × 1 080 pixelů. Jemnost 449 pixelů na palec je výtečná, displej je typu OLED a má výborné podání barev, kromě onoho stále ještě trochu nezvyklého poměru stran pak nemá žádné výstřelky a rušivé prvky: není tu průstřel, výřez ani zahnutí, rohy jsou zaoblené jen mírně. Mimochodem, v displeji není ani čtečka otisků prstů – ta je v tlačítku na boku a je to podle nás praktické řešení. Funguje výborně. Pochvalu si zaslouží také ultrarychlá obnovovací frekvence 120 Hz.

Sony Xperia 5 II
Sony Xperia 5 II | foto: vlastní

Tlačítka? A není jich nějak moc?

Na horní straně telefonu se nachází 3,5mm jack pro drátová sluchátka. To už dnes není úplně obvyklé. Mnoho výrobců od tohoto vstupu dává totiž ruce pryč. Na pravém boku najdeme kolébku pro ovádání hlasitosti. Pod ní je umístěno tlačítko pro zapnutí/vypnutí s integrovanou čtečkou otisků. Ještě níže najdete tlačítko pro aktivaci Google asistenta, které mnoho uživatelů asi nevyužije a úplně vespod je namačkávací spoušť fotoaparátu. Dá se tak fotit pohodlně v rukavicích. Spodní hrana nabízí obligátní mikrofon i USB-C konektor. Levý bok se pak stal domovem šuplíčku pro paměťovou kartu a SIM; k jeho vyjmutí/vytažení postačí nehet.

Jaká je výbava?

Velmi slušná. Operační systém Android 10 žene kupředu čipová sada Qualcomm Snapdragon 865, což není úplně nejnovější čip. I dnes však nabízí stále vysoký výkon. Hrát tak můžete v podstatě libovolnou hru. K dispozici má procesor 8 GB operační paměti, což dnes bohatě postačí a pro data je připraveno 128GB úložiště. Za pozornost stojí určitě také podpora 5G sítí, které nám začínájí fungovat v ČR.

V telefonu běží Android 10 jen s drobnými úpravami prostředí od Sony a vše funguje bez sebemenších problémů. Výrobce naštěstí nenaskočil na vlnu instalace spousty balastu a tak po prvním spuštění telefonu není nutné dělat očistu a bloatware, který jen zbytečně zabírá místo, odinstalovávat. Čím dalším může uživatele nalákat, tak to je odolnost vůči vodě a prachu – IP68 dokáže zachránit mobil před utopením.

Sony Xperia 5 II
Sony Xperia 5 II | foto: vlastní

Mimochodem, docela jsem si během testování oblíbil funkci Boční snímač – stačí poklepat na bok telefonu a zobrazí se nabídka, ve které jsou AI režimem doporučované aplikace, režim ovládání jednou rukou a tak podobně. Odladěnost Androidu je příkladná. Jak už jsem zmínil v jedné z předchozích kapitol, telefon doslova letí vpřed, za dva týdny jsem nezaznamenal zásek či nějaké zpomalení. To přitom nebývá pravidlem ani v kategorii nejdražších a nejlépe vybavených smartphonů na trhu. Sony odvedlo skvělou práci.

Jak telefon fotí?

To je pro mnohé asi ta nejdůležitější otázka. Xperia 5 II v některých situacích umí vykouzlit krásný snímek. A to mě mile překvapilo, ale přiznám se, že k foťáku jsem zpočátku přistupoval trochu s předsudky. Předchozí generace top smartphonů japonské značky se sice snažily, ale nikdy to nestačilo. A v jejich stopách jde i „pět dvojka“.

Úroveň detailů a celková kvalita snímků je za jasného dne u Xperie 5 II slušná, včetně poměrně malého množství šumu. Fotografie bohužel ale nemají takový dynamický rozsah jako u soupeřů. Chybí tu také jakýkoli noční režim, Xperia jen klasicky pozná noční scénu a tomu přizpůsobí několik drobností při snímání, ale standardní noční režim tu prostě není. Namísto něj Sony spoléhá na detekci scény, která je pomalá a neudělá velké zázraky jako jiné telefony. Nezřídka kdy se mi stalo, že telefon nenabídl noční režim ani v naprosté tmě. Díky tomu jsem přišel například o fotku krásného kocoura, který mi při večerní procházce přeběhl přes cestu.

Noční režim nabízejí přitom i mnohem levnější kousky a výrobce by se měl do budoucna rozmyslet, jestli neudělat v oblasti fotoaparátů nějaké změny. Uživatelé by je určitě ocenili. Prostě a jednoduše: večer a v noci Xperia 5 II za konkurencí zaostává. A dost výrazně.

Sony Xperia 5 II
Sony Xperia 5 II | foto: vlastní

Co dále nechápu, tak to, že vývojáři japonské značky nejsou schopny vyvinout/naprogramovat pořádnou foto aplikaci. K té základní vám totiž ještě nutí appky Photo Pro a Cinema Pro, které nabízejí funkce a možnosti navíc, klasického uživatele ale určitě zmatou. U videa máte možnost natáčet ve 4K až při 120 snímcích, ale zase jedině a nepochopitelně pouze v aplikaci Cinema Pro. Alespoň že kvalita video výstupu je vysoká a jako špičkovou hodnotím i stabilizaci obrazu.

Sony Xperia 5 II
Sony Xperia 5 II | foto: vlastní
  • Hlavní snímač s rozlišením 12 megapixelů, světelností objektivu f/1.7, optickou stabilizací obrazu a technologií Dual Pixel
  • 12 Mpx snímač s trojnásobným optickým přiblížením se světelností f/2.4, OIS a fázovým ostřením
  • 12Mpx širokoúhlý fotoaparát se světelností f/2.2 s technologií Dual Pixel a úhlem záběru 124°

V nevelkém parníčku na zadní straně se nachází trojice snímačů, přičemž všechny mají rozlišení dvanáct megapixelů. Vedle hlavního se světelností f/1.7 je tu trojnásobné přiblížení (f/2.4) a širokoúhlý snímač (f/2.2). Všechny tři snímače se mohou chlubit čočkami ZEISS s antireflexním povlakem. Selfie kamerka pak dostala 8Mpx rozlišení a světelnost f/2.0, při natáčení videí ji nechybí pětiosá elektronická stabilizace obrazu. Výstup je průměrný. Pořizování snímků a videa výrazně usnadňuje již zmíněné tlačítko na pravém boku telefonu, které funguje stejně jako u digitálních fotoaparátů. Nechybí ani funkce automatického ostření na oči, kterou můžete znát z fotoaparátů Sony Alpha.

Galerie

Jakou má výdrž?

I přes displej s rychlou obnovovací frekvencí a baterii s kapacitou 4 000 mAh (to je spíš průměr) je výdrž Xperie 5 II solidní. Jeden intenzivní den zvládne, kdo se uskromní, možná bude nabíjet jednou za za den a půl či jednou za dva dny, ale to je tak vše. Akumulátor se nabíjí přes USB-C konektor, to už je klasika, nicméně nabíjení není v tomto případě nijak extrémně rychlé. Maximální výkon dobíjení je 21 W, což je na vyšší třídu fakt podprůměrná hodnota a chybějící bezdrátové dobíjení také nelze prominout. Situace je o to pikantnější, že v balení Sony přibalilo adaptér s výkonem jen 18 W. Bez další investice si tedy papírově udavaného nabíjení 21 W neužijete.

Mám si ji koupit?

Pokud patříte k fanouškům značky, je pro vás Xperia 5 II možná ideální telefon. Otázkou je, zda pro vás bude snesitelná cena 25 000 korun. Pro většinu ostatních totiž bude právě ta v porovnání s konkurencí nepřijatelná. Sony se bohužel stále vidí tam, kde bylo před lety a nebojí se říct si ohodně peněz, i když k tomu mnohdy nemá žádný důvod. Prakticky všechna konkurence je levnější: Samsung Galaxy S20 FE ve variantě s 5G je bratru za necelých dvacet tisíc. Výrazně levnější je i OnePlus 8T.

Přitom Xperia 5 II má co nabídnout. V rukávu má nejodladenější prostředí na trhu, dostatečnou výdrž baterie, displej je jedním slovem parání a telefon má také neoukoukaný design, vzdáleně připomínající Kubrickův záhadný monolit z filmu 2001: Vesmírná odysea. Mínusy jsou v podstatě jen dva: cena a fotoaparát. I když… někomu by mohlo chybět i bezdrátové nabíjení, byť já ho prakticky nevyužívám.

Co se nám líbí

  • 120Hz displej
  • výdrž na baterii
  • audiojack
  • krásný displej
  • odolnost dle normy IP68

Co se nám nelíbí

  • cena
  • spíše průměrný fotoaparát
  • chybí bezdrátové nabíjení
Total
0
Shares